prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska

Pracuje w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W swojej aktywności badawczej zajmuje się wartością odżywczą i bezpieczeństwem zdrowotnym surowców z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej oraz wpływem konsumpcji żywności ekologicznej na zdrowie ludzi i zwierząt. Opublikowała ponad 200 prac naukowych z tego zakresu, z czego 59 w czasopismach wysoko punktowanych (Web of Science). Indeks Hirscha = 24; 2322 cytowań bez autocytowań). [25 VIII 2025] Jest prezesem ogólnopolskiego Stowarzyszenia Forum Rolnictwa Ekologicznego im. M. Górnego, którego celem jest upowszechnianie rolnictwa ekologicznego wśród producentów rolnych i przetwórców oraz promocja jego produktów oraz inspirowanie i popieranie nauki przyczyniającej się do rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Prof. Rembiałkowska prowadziła i nadal prowadzi szereg krajowych i międzynarodowych projektów badawczych oraz wdrożeniowych, związanych z rolnictwem i żywnością ekologiczną. Należy do zarządów kilku europejskich i światowych organizacji promujących tę tematykę (FQH, OFSP, ISOFAR, ENOAT).

WPISY NA BLOGU