dr hab. inż. Kamila Rybczyńska-Tkaczyk
Absolwentka kierunku Biotechnologia na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Akademii Rolniczej w Lublinie. Stopień naukowy doktora nauk rolniczych uzyskała w 2013 r. W latach 2013-2015 była zatrudniona na stanowisku adiunkta w Katedrze Zdrowia Publicznego, Dietetyki i Chorób Cywilizacyjnych, Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Od 2015 r. pracuje w Katedrze Mikrobiologii Środowiskowej, UP w Lublinie, od 2017 r. na stanowisku adiunkta. Na podstawie cyklu 7 publikacji pod wspólnym tytułem ”Usuwanie i detoksykacja związków aromatycznych z wykorzystaniem metod biologicznych opartych na zastosowaniu grzyba białej zgnilizny drewna Bjerkandera adusta CCBAS 930 i syntetyzowanej przez ten szczep peroksydazy uniwersalnej (VP/Ba)” w 2023 r. uzyskała stopień doktora habilitowanego. Była kierownikiem jednego oraz wykonawcą w pięciu projektach finansowanych przez: NCN, NCBiR i WFOŚiGW. Prowadzone przez nią badania dotyczą biotransformacji i detoksykacji ksenobiotyków, głównie pochodnych antrachinonu z wykorzystaniem grzybów mikroskopijnych. Jedno z jej najważniejszych osiągnięć naukowych to charakterystyka peroksydazy VP/Ba syntetyzowanej przez szczep B. adusta CCBAS 930 – głównego enzymu uczestniczącego w biotransformacji i detoksykacji pochodnych antrachinonu.
Prowadzi wykłady i ćwiczenia z przedmiotów: mikrobiologia, bioinżynieria mikroorganizmów, zagrożenia mikrobiologiczne i zdrowotne w turystyce dla studentów kierunków: Bioinżynieria, Biokosmetologia, Ogrodnictwo oraz Turystyka i Rekreacja.